Toggle Nav
Cart

Recipe

Spiced Semolina Pudding

45
Minutes
10
Ingredients
6
Servings

Bahan-bahan

  • 330g Krimer Sejat F&N BUY
  • 270ml Air
  • 1/2 sudu kecil Esen rose
  • 150g Gula kastor
  • 220g Tepung suji
  • 50g Serbuk kacang badam
  • 50g Kismis
  • 50g Kacang gajus
  • 4 sudu besar Minyak sapi

Langkah-langkah

  • STEP 1 of 8 Rebuskan Krimer Sejat F&N bersama air, esen rose dan buah pelaga sehingga ia merenih. Kemudian, masukkan gula kastor dan rebuskan lagi, kacaukan sehingga gula cair.
  • STEP 2 of 8 Tapiskan campuran rebusan ke dalam periuk berlainan untuk mengasingkan buah pelaga yang telah direbus tadi. Setelah ditapis biarkan ia rebus sehingga mendidih sekali lagi.
  • STEP 3 of 8 Taburkan tepung suji sedikit demi sedikit sambil mengacaukan bancuhan tersebut perlahan-lahan, ini untuk mengelakkan bancuhan berketul. Setelah kesemua tepung suji dimasukkan, taburkan pula serbuk kacang badam.
  • STEP 4 of 8 Gaulkan lagi sehingga rata. Pastika api pada suhu sederhana. Setelah mendidih, matikan api.
  • STEP 5 of 8 Panaskan minyak sapi di dalam kuali yang berlainan. Masukkan kismis dan kacang gajus. Tumiskan sehingga harum dan matikan api.
  • STEP 6 of 8 Masukkan minyak sapi tadi bersama separuh daripada kacang gajus dan kismis yang telah ditumis ke dalam bancuhan suji tadi dan gaulkan sehingga sebati.
  • STEP 7 of 8 Tuangkan bancuhan ke dalam mangkuk atau acuan tahan panas. Hiaskan permukaan puding dengan sebahagian lagi kismis dan kacang gajus tadi.
  • STEP 8 of 8 Sejukkan di dalam peti sejuk selama 3 jam sebelum dihidang.

Ingredients

  • 330g F&N Evaporated Creamer BUY
  • 270ml Water
  • 1/2 tsp Rose essence
  • 5 nos Cardamom
  • 150g Castor sugar
  • 220g Semolina flour
  • 50g Almond powder
  • 50g Raisin
  • 50g Cashew nuts
  • 4 tbsp Ghee

Directions

  • STEP 1 of 8 Combine F&N Evaporated Creamer, water, rose essence and cardamom together then bring to boil. Stir in the caster sugar until fully dissolve.
  • STEP 2 of 8 Strain off the cardamom and bring the mixture to boil again.
  • STEP 3 of 8 Stir in the semolina flour bit by bit to prevent lumps formed then follow by almond powder.
  • STEP 4 of 8 Keep at medium heat and mix well. Remove from heat and set aside.
  • STEP 5 of 8 In a pan, heat up the ghee and sauté the cashew nuts and raisin until fragrant.
  • STEP 6 of 8 Pour the ghee together with half of the cashew nuts and raisin into the semolina mixture and mix evenly.
  • STEP 7 of 8 Place the semolina pudding into a serving dish and top with the other half of the cashew nuts and raisin.
  • STEP 8 of 8 Chill in the refrigerator for at least 3 hours before serve.

F&N products used

Food pairing

Ayam Masak Lemak Chili Api

> 1 hour | Malay | Main

Passion Fruit Water Chestnut

<15 Minutes | Western | Beverage