Toggle Nav
Cart

Recipe

Pulut Panggang Fasa 4

65
Minutes
20
Ingredients
10
Servings

Bahan-bahan

  • 150g Susu Sejat Isian F&N BUY
  • 50ml Air
  • 2 helai Daun Pandan
  • 1 sudu besar Gula
  • 250g Beras Pulut
  • 2 sudu besar Minyak
  • 1 batang Serai, hanya bahagian putih (rempah)
  • 5 keping Cili kering kering yang telah dibuang biji (rempah)
  • 5 batang Cili yang telah dibuang biji (rempah)
  • 8 biji Bawang merah yang dipotong (rempah)
  • 4 ulas Bawang putihv (rempah)
  • 1/2 inci Lengkuas (rempah)
  • 1 sudu besar Serbuk daun ketumbar (rempah)
  • 3 sudu besar Minyak
  • 60g Udang kering yang telah dibasuh dan dikeringka
  • 130g Kelapa parut segar, disangai
  • 1 sudu kecil Garam
  • 2 sudu besar Gula melaka, dipotong
  • 10 helai Daun pisang, dicuci dan dipotong 6x6 inci

Langkah-langkah

  • STEP 1 of 6 Renehkan Susu Isian Sejat F&N, air, pandan, garam and gula selama 5 minit. Kukus beras pulut selama 15 minit.
  • STEP 2 of 6 Masukkan adunan susu dah minyak dan kacau sehingga sebati. Kukus lagi selama 15 minit dan biarkan sementara.
  • STEP 3 of 6 Untuk membuat inti, kisar kesemua rempah. Kemudian tumiskan semua bahan bersama minyak didalam kuali. Angkat dan biarkan sejuk sepenuhnya.
  • STEP 4 of 6 Letakkan sehelai daun pisang di permukaan yang rata. Letakkan pulut mengikut ukuran segi empat (4x3) kemudian letakkan 1 sudu kecil inti ditengah dan bungkus dengan kemas. Letakkan pencungkil gigi di bahagian hujung.
  • STEP 5 of 6 Ulang langkah 4. sama untuk daun pisang selebihnya
  • STEP 6 of 6 Bakar diatas dapur arang atau dapur biasa sehingga daun pisang bertukar menjadi kuning. Angkat dan sedia untuk dihidang.

Ingredients

  • 150g F&N evaporated Fill Milk BUY
  • 50ml Water
  • 2 pcs Pandan leaves
  • 1/2 tsp Salt
  • 2 tbsp Sugar
  • 250g Glutinous rice
  • 2 tbsp Cooking oil
  • 1 pcs lemongrass, only the white part (Spices)
  • 5 pcs dried chili, seeded (spices)
  • 5 pcs fresh chilli, seeded (spices)
  • 8 pcs red onions, rough chopped (spices)
  • 4 cloves garlic (spices)
  • 1/2 inch galangal (spices)
  • 1 tbsp coriander powder (spices)
  • 3 tbsp Oil
  • 60g Dried shrimps, washed and dried
  • 130g Fresh shredded coconut, lightly toast
  • 1 tsp Salt
  • 2 tbsp Gula Melaka,finely chopped
  • 10 pcs Banana Leaves, washed and cut 6x6 inch

Directions

  • STEP 1 of 6 Simmer F&N Evaporated Milk, water, pandan, salt and sugar for 5 minutes. Steam the glutinous rice for 15 mins.
  • STEP 2 of 6 Pour in the milk mixture and oil, mix troughoutly and continue steam for 15 mins. Set aside
  • STEP 3 of 6 For the filling, blend all the spices. Stir fried all the ingredients with oil in a pan. Dish out and let it cools completely.
  • STEP 4 of 6 Lay a pieces of banana leaf on a flat surface, spread the glutinous rice 4x3 inch rectangle, and insert the 1 tsp of the filling in the middle, wrap it tightly into a log shape and secure the end with a toothpick.
  • STEP 5 of 6 Repeat the step for the rest of the banana leaves
  • STEP 6 of 6 Grill it over charcoal or grill, until the banana leave turn brown. Dish out, and serve

F&N products used

F&N EVAP FILLED MILK 390G x 48 CANS

Food pairing

Pandan Milkshake

<15 Minutes | Western | Beverage

Puteri Mandi

30 minutes - 1 hour | Malay | Dessert