Toggle Nav
Cart

Recipe

Kuih Bingka Susu

70
Minutes
8
Ingredients
6
Servings

Bahan-bahan

  • 125g Tepung serbaguna
  • 4 biji Telur
  • 250g Krimer Sejat CARNATION®
  • 3 sudu besar Krimer Manis CAP JUNJUNG®
  • 140g Gula kastor
  • 1 sudu kecil Esen vanila
  • 50g Krim keju
  • 50g Mentega

Langkah-langkah

  • STEP 1 of 5 Cairkan mentega dan krim keju dengan kaedah double boiler. Sejukkan seketika.
  • STEP 2 of 5 Selepas bahan disejukkan, campurkan semua bahan yang lain ke dalam pengisar. Kisar sehingga semua bahan sebati
  • STEP 3 of 5 Masukkan adunan ke dalam loyang yang bersaiz 7”inci yang telah digriskan untuk elakkan melekat.
  • STEP 4 of 5 Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 160℃ selama 50 minit sehingga keperangan.
  • STEP 5 of 5 Selamat mencuba!

Ingredients

  • 125g All-purpose flour
  • 4 nos Egg
  • 250g Carnation© Evaporated Creamer
  • 3 tbsp Cap Junjung® SWEETENED CREAMER
  • 140g Castor sugar
  • 1 tsp Vanilla essence
  • 50g Cream cheese
  • 50g Butter

Directions

  • STEP 1 of 5 Melt the butter and cream cheese using a double boiler. Set aside and to let it cool.
  • STEP 2 of 5 After the mixture is cooled down, mix in all remaining ingredients into a blender to mix well.
  • STEP 3 of 5 Transfer the batter into a greased 7’ inch baking pan.
  • STEP 4 of 5 Bake the cake in a preheated oven at 160℃ for 50 minutes until brown.
  • STEP 5 of 5 Enjoy!

F&N products used

Cap Junjung® SWEETENED CREAMER

Carnation© Evaporated Creamer

Food pairing

Beef Rendang

> 1 hour | Malay | Main

Sparkling Fruit Tea

<15 Minutes | Western | Beverage