Toggle Nav
Cart

Recipe

Ayam Percik Burger

55
Minutes
14
Ingredients
6
Servings

Bahan-bahan

  • 2 biji Bawang Putih (Kisar)
  • 1 biji Bawang Merah (Kisar)
  • 2 inci Halia (Kisar)
  • 2 batang Serai (Kisar)
  • 1 sudu kecil Biji Ketumbar (Kisar)
  • 1/2 sudu kecil Serbuk Jintan Putih (Kisar)
  • 8 keping Cili Kering, direndam dalam air (Kisar)
  • 1 cawan Gula pasir (Kisar)
  • 1 sudu besar Garam (Kisar)
  • 3 keping Paha Ayam dibuang tulang (Kisar)
  • 1 tin Krimer Sejat CARNATION® BUY
  • 1/4 cawan Tepung Beras (Sos)
  • 1 sudu besar Pes Asam (Sos)
  • 300ml Air (Sos)

Langkah-langkah

  • STEP 1 of 4 Campur semua bahan yang telah dikisar, ayam, gula dan garam dalam mangkuk besar. Perap semalaman.
  • STEP 2 of 4 Letakkan ayam yang diperap ke rak ketuhar. Bakar selama 20 minit dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 200 ° C.
  • STEP 3 of 4 Pindahkan perapan ke dalam satu kuali, didihkan sos dan masukkan tepung beras, air dan pes asam. Matikan api semasa ia menjadi pekat.
  • STEP 4 of 4 Potongkan ayam kepada separuh. Letakkan sekeping ayam ke dalam setiap roti burger dan bubuh beberapa pilihan sayur yang disukai.

Ingredients

  • 2 nos Whole Garlic (Blend)
  • 1 no Red Onion (Blend)
  • 2 inch Ginger (Blend)
  • 2 nos Lemon Grass (Blend)
  • 1 tsp Whole Coriander Seed (Blend)
  • 8 nos Cumin Powder (Blend)
  • 1 cup Dried Chilling, soaked in water (Blend)
  • 1 cup Sugar
  • 1 tbsp Salt
  • 3 pcs Boneless Chicken Tight
  • 1 tin CARNATION® Evaporated Creamer BUY
  • 1/4 cup Rice Flour (sauce)
  • 1 tbsp Asam Paste (sauce)
  • 300ml Water (sauce)

Directions

  • STEP 1 of 4 Mix all the blended ingredients, chicken, sugar and salt in a big bowl. Marinate it overnight.
  • STEP 2 of 4 Lay the marinated chicken on to a baking rack. Bake for 20 mins in a preheated oven at 200°C.
  • STEP 3 of 4 Transfer the marination to a sauce pan, bring it to a boil and add in rice flour, water and asam paste. Turn off the heat once thicken.
  • STEP 4 of 4 Split the chicken in half. Place a slice of chicken inside each burger bun and top with your choice of accompaniments.

F&N products used

CARNATION EVAP CREAMER 390G x 48 CANS

Food pairing

Teh Tarik Ori

<15 Minutes | Western | Beverage

Kolak Ubi

> 1 hour | Malay | Dessert